
Letícia Gómez Alarcón
Digital Catalonia Alliance Manager, Fundació i2Cat
L’actual panorama empresarial es caracteritza per la seva complexitat i dinamisme. En aquest context, cap organització pot navegar aïllada, la col·laboració és un element clau, combinant diferents capacitats i coneixements, per aconseguir solucions integrals a reptes concrets. Per crear projectes col·laboratius de manera eficaç, és imprescindible detectar les parts necessàries i, sobretot, comptar prèviament amb aliances estratègiques, entre diferents actors de diversos àmbits, tecnologies i coneixements complementaris, en les quals existeixi un clima de confiança mútua en la professionalitat i la implicació de cadascuna de les parts involucrades per assegurar l’èxit del projecte.
Les dades del Departament d’Empresa i Treball indiquen que l’any 2020 Catalunya tenia 518.883 petites i mitjanes empreses (PIME), el 81% de tot el gruix empresarial català. Per una PIME és molt difícil comptar amb una xarxa tan potent com per obtenir per si sols aquests socis d’àmbits diferents del seu amb qui puguin i confiïn treballar per cada projecte, i encara menys la capacitat per detectar aquelles oportunitats amb més potencial per resultar guanyadores. Aquí és on es presenta la necessitat d’estar connectat a un ecosistema empresarial que t’aporti aquestes connexions i informació rellevant.
Un ecosistema, entès com a una organització amb la seva pròpia estructura, es conforma per atendre les necessitats no cobertes dels seus membres associats. Els membres són en realitat els que construeixen des de dins per tal de forjar una iniciativa que proporcioni serveis no només adequats, sinó que infonguin propòsit i sobretot, creïn valor. Un ecosistema empresarial crea aquest marc de confiança com a eix central per assolir l’èxit, ja que facilita la detecció i aprofitament de les oportunitats, creant d’aquesta manera models de negoci més robustos, tant pel mateix ecosistema com pels seus membres. Aquesta teoria va sostinguda per les dades analitzades els últims anys. Les xifres indiquen que aquesta pertinença a un ecosistema està relacionada amb una major competitivitat empresarial. La facturació d’aquelles organitzacions que formen part d’iniciatives com per exemple els clústers, és superior respecte a les que no en formen part de cap (ACCIÓ, 2023).
Entre aquests ecosistemes, el d’intel·ligència artificial (IA) és particularment rellevant. La IA s’ha convertit en una peça clau del panorama tecnològic actual, està redefinit tots els aspectes, no només de les empreses i els negocis sinó també de l’educació, la sanitat i la ciutadania. Disposar d’un ecosistema d’IA és essencial per a qualsevol territori per continuar innovant i promoure la generació d’oportunitats de negoci.
La IA és una tecnologia d’alta capacitat d’aplicació transversal amb altres tecnologies. En el cas de la iniciativa de la Digital Catalonia Alliance, la comunitat d’IA és la més demandada pel que fa a establir connexions amb la resta de comunitats tecnològiques que conformen la DCA, especialment amb la de Ciberseguretat i l’Internet de les Coses (IoT). Així ho demostren els resultats de les activitats transversals a totes les comunitats i tecnologies del 2022, on el 50% dels participants totals són membres de la comunitat d’IA.
En conclusió, en un món empresarial cada vegada més interconnectat, la col·laboració i l’establiment d’aliances es converteixen en eines indispensables per assegurar el creixement i l’èxit a llarg termini. Els ecosistemes empresarials ofereixen l’espai necessari per a aquesta col·laboració i faciliten la creació de connexions i de confiança entre diferents actors. Comptar amb un ecosistema d’IA és especialment rellevant, aquest té un paper clau, ja que permet a les organitzacions d’altres tecnologies desenvolupar, implementar i oferir solucions tecnològiques innovadores que d’una altra manera, i de forma individual, no podrien. Així, promoure la innovació i la col·laboració donant suport a l’existència d’aquests ecosistemes, no només és apostar per la millora de la competitivitat de les empreses que hi formen part, sinó contribuir a reforçar l’economia de tot el territori en el qual operen, gràcies a la creació d’un teixit prou enfortit per ser capaç d’afrontar, de forma conjunta i amb èxit, els reptes del futur.