
Meritxell Bassolas
Coordinadora
AIRA

Sergi Besonias
Promotor
Xarxa RDI-IA
Dades de l’últim informe “Global Entrepreneuship Monitor; GEM” 2022-2023[1] indiquen que Catalunya continua liderant l’activitat emprenedora a Espanya amb una TEA del 6,9%. És a dir, 337.031 persones de 18 a 64 anys estan involucrades en activitats emprenedores de 0 a 3,5 anys.
La TEA és un indicador que permet quantificar la intensitat emprenedora d’un país, essent un bon indicador de la dinàmica empresarial del territori.
Catalunya es manté com la comunitat autònoma amb la taxa més alta, amb una TEA 0,9 punts superior a l’espanyola (6,0%), però, tanmateix, se situa 2,3 punts per sota de la mitjana europea (9,2%).
En els últims anys, l’ecosistema català de startups ha experimentat un augment en el nombre d’empreses emergents del 75% des del 2016[2], consolidant-se com el primer hub d’startups del sud d’Europa; fet que ajuda a posicionar Catalunya com un país referent en innovació al servei de la transformació tecnològica i verda”.
La creació de nous llocs de treball en els últims anys indica que les empreses emergents catalanes ocupen 19.300 persones.
Per altra banda, es destaca que el 76% dels emprenedors en fase inicial tenen estudis de grau o de postgrau, 17 punts percentuals més que el 2021 (59%). El nivell d’estudis té un valor important com a senyal d’habilitat productiva i d’encert en la presa de decisions.
Les investigacions assenyalen que el capital humà emprenedor i el nivell d’educació formal determinen, en bona mesura, la capacitat d’identificar oportunitats de negoci, el grau d’encert en prendre la decisió de crear una empresa pròpia, orientar-la a la innovació i al creixement, i la implementació de l’estratègia escollida.
A Catalunya, hi ha una clara orientació innovadora, el 47% de les empreses treballen amb tecnologies vinculades al deep tech, basades en un descobriment científic o una innovació en enginyeria. Per tecnologies, es destaca l’ús per part de les startups catalanes de la intel·ligència artificial i el big data (36% del total), per davant de tecnologies cloud i edge computing (14%), l’automatització (10%), l’internet de les coses i els sensors (9%), la connectivitat (4%), la realitat augmentada i virtual (4%), la bioenginyeria (3%) i el blockchain (3%).
De la mateixa manera, el 46% de les empreses emergents catalanes té alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement, com un model d’utilitat o secret industrial.
Així, doncs, es corrobora que l’estoc de coneixement científic esdevé decisiu i els mecanismes de translació d’aquest coneixement al mercat són determinants per generar innovació tecnològica i empresarial.
Tenint en compte aquestes fortaleses del territori, esdevé un repte incrementar el teixit empresarial per ser més competitiu impulsant l’emprenedoria de base tecnològica.
Centrant-nos en el camp de la intel·ligència artificial, Catalunya disposa des del passat 2019 d’una estratègia d’intel·ligència artificial de Catalunya (Catalonia.ai[3]), amb la missió de posicionar el país en una situació privilegiada per liderar el desenvolupament i l’adopció d’aquesta tecnologia al sud d’Europa i per posicionar-lo com un pol tecnològic mundial en aquesta disciplina.
L’estratègia centra part de la seva actuació en la transferència de coneixement mitjançant els mecanismes pull i push, a través de CIDAI[4] i DCA-IA[5] i amb el reforç de la Xarxa de transferència (Xarxa RDI-IA[6]) per empènyer, antre altres, activitats de foment de l’emprenedoria científica.
Això ha permès centrar els esforços a validar la necessitat de crear un Programa de validació de noves idees de negoci basades en tecnologies d’intel·ligència artificial.
Programes d’ideació com AI4ALL[7] han servit de base per desenvolupar un primer programa pilot d’emprenedoria (AIACCELERATOR) intensiu i orientat principalment a negoci, per identificar els consumidors de diferents idees tecnològiques i tractar temes legals i de finançament per aixecar capital de fons d’inversió privats. Tot plegat amb el suport de mentors de l’ecosistema, emprenedors tecnològics en sèrie.
Aquest primer pilot ha acabat amb la presentació dels projectes en el marc del 4YFN de la mà del Director General d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria del Govern, Sr. Lluís Juncà i davant d’un jurat expert en emprenedoria i inversió en primers estadis.
L’èxit d’aquest pilot ha permès establir les bases per la creació del que serà el primer programa d’emprenedoria de base tecnològica especialitzat en intel·ligència artificial.
Referències
[1] https://www.institutmetropoli.cat/wp-content/uploads/2023/10/Informe_GEM_2022-23_cat.pdf
[2] https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/418126/catalunya-compta-1900-startups-2021-11-percent-mes-que-any-anterior
[3] https://participa.gencat.cat/uploads/decidim/attachment/file/818/Document-Bases-Estrategia-IA-Catalunya.pdf