El Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) és fonamental per garantir una atenció ràpida i eficaç a la ciutadania. A través de la línia 061 es gestionen nombroses trucades diàries que van des de consultes generals fins a la coordinació d’emergències sanitàries. Aquest servei rep un gran volum de trucades, especialment en moments de crisi o emergències, i la seva eficiència depèn de la seva capacitat de resposta.
Un projecte de predicció del nombre de trucades que rep el SEM-061 en matèria d’emergències mèdiques és crucial per millorar la gestió dels recursos, optimitzar els temps d’espera i garantir una atenció immediata i de qualitat. Poder anticipar els moments de major demanda permetrà al SEM organitzar-se millor, distribuir els recursos de manera més eficient i oferir una resposta més ràpida en situacions d’urgència a la ciutadania. Així, la predicció d’aquestes trucades esdevé una eina clau per assegurar que els ciutadans rebin l’atenció necessària en moments crítics.
El projecte d’alt impacte impulsat pel CIDAI i liderat per Eurecat, amb la participació de Fundació i2CAT i Huawei té com a objectiu principal implementar un model avançat d’intel·ligència artificial per a la previsió d’incidents, i això va millorar la capacitat de resposta i gestió del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Aquest model utilitza dades històriques i externes per a anticipar la demanda de serveis sanitaris, optimitzant així l’assignació de recursos humans i materials en situacions d’emergència i urgència prehospitalària.
La implementació d’aquest projecte no sols enforteix la resposta del SEM davant de possibles emergències, sinó que també establirà les bases per a futures innovacions tecnològiques en l’àmbit dels serveis sanitaris de Catalunya.
En aquesta sessió, el CIDAI, en col·laboració amb el SEM presentaran els resultats i coneixements adquirits durant l’execució d’un dels Projectes d’Alt Impacte on s’han fet servir eines d’analítica avançada de dades i d’intel·ligència artificial.